0142-34780 Fridhemsgatan 1, Mjölby
Priser inkl. moms
VISAR 1-36 (42)1 2 Sista 100 per sida

Cyklar från Trek

Åttio år innan Treks grundare skulle göra Waterloo i Wisconsin till basen för sin nya verksamhet bildades Waterloo Driving Park Association i sydvästra delen av staden. Två år innan Henry Ford presenterade sin första bil betydde ordet ""köra"" något helt annat än att köra bil. Då avsåg det att tävla med hästar eller cyklar. Invånarna i Waterloo samlades runt stigarna för att umgås, ha roligt och mäta sig mot varandra i olika tävlingar. Människor tävlar för nöjet, för spänningen och för utmaningen. Tävla är en naturlig instinkt. Cykeltävlingar har förekommit lika länge som det har funnits cyklar. 84 år efter att de första, oförskräckta cyklisterna kämpade på den ovala banan tog Trek första spadtaget till sitt nya huvudkontor tvärs över gatan. Idag kan Trek blicka ut över ett historiskt landskap. Banan är sedan länge borta, men andan lever kvar. Och tävlar gör vi fortfarande.

Nu ett snabbt språng till vintern 1975. Två herrar sitter i den svaga barbelysningen i den klassiska Wisconsin-klubben Pine Knoll. Treks grundare, Dick Burke och Bevil Hogg, möttes för ett enkelt affärsmöte i Wisconsin. De träffades som vänner och kollegor brukar göra över ett glas för att dryfta dagens händelser, planera inför framtiden och diskutera bra och dåliga idéer. De två männen diskuterade ikväll vad som kunde vara ett bra namn på deras nystartade cykelföretag. Hogg föredrog Kestrel, det engelska namnet på en snabb rovfågel. Burke föredrog Trek, eftersom det associerade till resor och äventyr. Han måste ha haft en föraning om att ordet stod för långsiktighet och frihet, upptäckarglädje och kvalitet.

Några månader senare, våren 1976, i en lada i Wisconsin mitt emellan deras respektive hem i Madison och Milwaukee började dessa visionärer bygga cyklar i en extraordinär klass. Här i den geografiskt lämpligt placerade orten Waterloo blev deras drömmar verklighet.

Det fanns fem anställda på lönelistan när ladans dörrar öppnades 1976. Under det första året tillverkade Trek 904 touringramar. Silverlödda stålrör, manuellt tillverkade och omsorgsfullt handlackerade.

De amerikanska pionjärerna var en del av en rebellisk hantverkskultur. Varje böj och varje fog var noga genomtänkt och varje minutiöst konstruerad ram bröt mot uppfattningen att alla kvalitetscyklar måste komma från Europa. Trek hade bestämt sig för att ändra gängse uppfattningar.

Idag ligger Treks huvudkontor ett par kilometer från den ursprungliga ladan, dock i en mycket större anläggning. Även om Trek idag med råge har växt ur den gamla ladan har egentligen ingen principiell förändring skett.